میلگرد تقویتی چیست | اهمیت و کاربرد آن

میلگرد تقویتی

در یک پروژه ساختمانی همواره نیاز به مقاوم سازی و به عبارتی پایدارسازی سازه ساختمانی است که این نیاز با استفاده از میلگرد تقویتی رفع می‌گردد. از میلگرد برای تقویت بتن و ساخت فونداسیون ساختمان استفاده می شود که دارای انواع مختلفی از جمله میلگرد ساده، میلگرد آجدار، میلگرد حرارتی و … می باشد و بین انواع ساده و آجدار، میلگرد آجدار کاربرد بیشتری دارد. برجستگی های سطح آجدار موجب درگیری بیشتر بتن با قطعات فولادی شده که در نتیجه باعث افزایش مقاومت آن و در نتیجه از لغزش سطح مقطع بتن در طول زمان جلوگیری می کند. نکته ای که در هنگام استفاده از میلگرد تقویتی باید در نظر داشت این است که نحوه و میزان میلگرد مورد استفاده در بتن، فونداسیون و ستون ها است که در ادامه به شرح آن پرداخته ایم.

مطالعه بیشتر: قیمت میلگرد در مشهد

میلگرد تقویتی چیست؟

قیمت میلگرد مشهدمیلگرد مهمترین و پرکاربردترین مقطع فولادی است. به دلیل ساختاری که دارد از آن در بتن که اصلی‌ترین عنصر سازنده ساختمان است استفاده می‌شود تا از ساختمان در برابر نیروهای کششی و خمشی وارده محافظت کند. به زبان ساده تر بتن در ساختمان سازی می تواند نیروهای فشاری را تحمل کند اما در برابر نیروهای کششی و خمشی مقاومت کم و ناچیزی دارد. در صورت عدم استفاده از میلگرد در بتن، ساختمان در برابر زلزله آسیب پذیر می شود. استفاده توام از میلگرد و بتن در ساختمان سازی از هر نظر ایمنی ساختمان را تا حدی مطلوب نگه میدارد.

برای اینکه ساختمان در برابر نیروهای وارده باز هم بیشتر تقویت شود در این شرایط از میلگرد تقویتی استفاده می شود. از این نوع میلگردها در سه قسمت اصلی ساختمان یعنی دیوارهای برشی، تیرچه ها و فونداسیون استفاده می شود. عوامل قطر، ارتفاع میلگردهای تقویتی و فواصل آن‌ها از یکدیگر استحکام ساختمان را تعیین می‌کنند. استفاده بیش از حد میلگرد تقویتی موجب سخت تر شدن بتن ریزی می شود. در صورتی که بخواهیم تعداد میلگرد های تقویتی را کاهش دهیم باید از میلگردهای تقویتی قطورتر با طول بیشتر استفاده کنیم.

تولید میلگرد تقویتی از شمش فولادی نورد گرم می باشد و به دلیل خواص فنی که دارد موجب افزایش چند برابری مقاومت کششی بتن خواهد شد. از دیگر خصوصیات منحصر به فرد آن می توان به خم کردن آن تا 180 درجه اشاره کرد و در مکان هایی از ساختمان که نیاز به مقاومت و استحکام بالا دارد مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد میلگرد تقویتی

میلگرد تقویتی کاربردهای گوناگونی دارد که رایج ترین کاربرد آن این است که به عنوان مکمل در بتن استفاده می شود. بتن از استحکام بسیار بالایی برخوردار است و قدرت زیادی برای تحمل بار و وزن ساختمان دارد. همچنین در برابر دما نیز بسیار مقاومت داشته و در هنگام ایجاد آتش سوزی، خطر ریزش ساختمان کم‌تر است.

در بسیاری از موارد بتن ضعف هایی را از خود نشان داده است. به عنوان مثال مهمترین نقطه ضعف آن توانایی کم در برابر تنش و خمش است. در این هنگام پیمانکاران از میلگرد تقویتی که نقطه مقابل بتن است در این ویژگی بسیار مناسب بوده و درون بتن قرار می گیرند. در نتیجه ساختمان در برابر تنش‌های طبیعی و یا فشارهای انسانی که ممکن است بر آن وارد شود، مقاومت افزایش می‌یابد.

از میلگرد تقویتی در بخش‌های گوناگون ساختمان از جمله فونداسیون، ستون‌ها، دیوارهای برشی و تیرچه‌های بتنی استفاده می‌شود که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

مطالعه بیشتر: اعلام لحظه ای قیمت روز آهن در مشهد

مکان‌هایی که به میلگرد تقویتی نیاز دارند

در بالا اشاره کردیم که از میلگردهای تقویتی در قسمت های مختلف ساختمان ها به کار برده می شوند. به این علت که بر روی هر قسمت فشاری وارد می شود که تحمل آن نیازی به مصالحی با مقاومت بالا می باشد. مهم‌ترین قسمت‌های ساختمان که این فشارها را تحمل می‌کنند و استفاده از میلگرد تقویتی در این گونه مکان‌ها بسیار رایج است، فونداسیون یا پی ساختمان، تیرچه‌های بتنی، ستون‌ها و دیوارهای برشی هستند.

1. میلگرد تقویتی فونداسیون:

میلگرد تقویتی فونداسیونیکی از مهم‌ترین بخش‌های یک ساختمان، فونداسیون یا پی است. اگر پی ساختمان استحکام لازم را نداشته، هر چند هم قسمت‌های بالایی محکم ساخته شده باشند، باز هم امکان تخریب آن وجود خواهد داشت. به این علت که همه فشار ساختمان بر روی اسکلت قرار گرفته و از طریق ستون‌ها به پی وارد می‌شود. در نهایت بار و فشار از فونداسیون به زمین انتقال داده خواهد شد.

به همین علت مهندسان معتقدند که فونداسیون باید از استحکام و تقویت بالایی برخوردار باشد تا بتواند این نیروی وارده را به خوبی تحمل کند که میلگرد تقویتی فونداسیون این کار را انجام خواهد داد. این میلگردها تواما با میلگردهای ساده در پی قرار خواهند گرفت و در قسمت زیرین فونداسیون قرار می گیرد. قرار دادن این نوع میلگردها در بخش‌های میانی و بالاتر پی با نظر مهندسین ساختمان امکان پذیر است.

2. میلگرد تقویتی دیوارهای برشی

میلگرد تقویتی دیوارهای برشیدیوار برشی به دیواری می گویند که مستقیما به فونداسیون و اسکلت ساختمان متصل می شود. این دیوارها در مناطقی مورد استفاده قرار می گیرند که امکان تنش و فشار بر روی ساختمان زیاد است و یا امکان واژگون شدن دیوارهای عادی وجود دارد. یکی از پرکاربردهای دیوارهای برشی در مکان‌های زلزله خیز و جاهایی که طوفان‌های شدید در طول سال را دارند می باشد. برای تقویت این دیوارها هم از میلگردهای تقویتی استفاده می‌شود. هنگامی که میلگردهای تقویتی در دیوارهای برشی به کار برده شدند امکان خم شدن و شکستن دیوار تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

مطالعه بیشتر: نکات طلایی خرید میلگرد ارزان قیمت

3. میلگرد تقویتی تیرچه بتنی

میلگرد تقویتی تیرچه بتنیدر تیرچه های بتنی هم از میلگرد تقویتی استفاده می شود. یکی از کاربرد تیرچه‌های بتنی بستن سقف ساختمان‌ها است که فضای بین آن‌ها هم با بلوک پر می‌شود. در ساختمان سازی فشار هر طبقه بر روی سقف طبقه پایین قرار می گیرد به همین علت تیرچه های باید از مقاومت بالایی برخوردار باشند تا ساختمان دچار آسیبی نشود. برای تولید این تیرچه ها از میلگردهای آجدار استفاده می شود و به علت حساسیت بالای آن میلگرد ساده در کنار آن کاربردی ندارد. با توجه به سقف ساختمان‌ها اغلب اوقات نیاز است که این تیرچه‌ها بیش‌تر تقویت شوند که در این مواقع میلگردهای تقویتی در ساخت آن‌ها استفاده می‌شود.

4. میلگرد تقویتی ستون

میلگرد تقویتی ستونیکی دیگر از اجزای مهم ساختمان ها ستون ها هستند که بار را از بدنه و اسکلت ساختمان دریافت و به فونداسیون انتقال می دهند. این بخش های مهم باید از استحکام بالایی برخوردار باشند در غیر این صورت امکان آسیب دیدگی بسیار بالا می باشد. ستون ها باید در برابر برابر فشار و اعمال نیروهای گوناگون منعطف باشند تا از شکستن آن ها به راحتی خودداری شود. به منظور افزایش مقاومت ستون‌ها از میلگرد تقویتی استفاده می‌ شود. چرا که علاوه بر افزایش استحکام ستون، انعطاف آن‌ها در برابر فشار و تنش را هم افزایش می‌دهند.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!

09151591497